Лидерство - hrcp.bg

Resources

Хвърлете се в дълбокото или как се учим на лидерство

Не всички хора се раждат с умения за лидерство, просто някои знаят как да станат такива

Да бъдете „хвърлени“ в сложен проект с кратък срок или изправени пред „невъзможен“ за разрешаване проблем, е идеалният начин да развиете своето лидерство. Неприятно, стресиращо и изморително може да бъде всичко това, но погледнете от друг ъгъл. Такъв тип среда ви дава възможност да решите как да подходите към предизвикателството, кой може да помогне, как да получите тази помощ и дали са необходими алтернативни стратегии.

За да се изградите като лидер, е по-ефективно да предизвиквате себе си, да се надскачате. Това ви помага да израствате в личен и професионален план. Другият подход, по-лесният, само затвърждава установеното поведение – следвате удобна линия, която ви държи на едно и също ниво. Ако предизвикате себе си и поемете риск, може да успеете или да се провалите. Когато нещата преминат от теорията към практиката, но ще сте научили нещо от опита си и ще знаете какво трябва да коригирате следващия път. И ще имате история за разказване на следващото интервю  за подбор на служители и/или подбор на мениджъри.

Ето още няколко работещи стратегии, с които да формирате и развиете лидерски умения.

Бъдете теоретично подготвени.

Несъмнено опитът на работното място е сред най-ефективните начини за развиване на лидерски умения, но не и за сметка на теоретичната подготовка и квалификацията. Не спирайте да учите. Използвайте уебинари, онлайн конференции и обучения (за преквалификация, за лидерски умения, за меки умения и др.), лидерска програма, професионални общности и всякакви учебни платформи, за да продължите да актуализирате своите знания и умения.

Работете с ментор или коуч.

Менторите имат опит, умения и знания, които могат да споделят чрез изслушване, насоки, предложения и ресурси. Това е подкрепящ и ефективен начин да подпомогнете развитието на лидерските си умения. Менторът често е там, за да осигури меко кацане, ако са допуснати грешки. Коучът, от друга страна, ще наблюдава и определя какво правите добре и какво бихте могли да направите по-добре, преди да създадете план, за да подобрите още повече представянето си. Той може да е строг и изискващ, но ще е един от първите, които ще ви поздравят, когато направите нещо наистина добре.

Преминете през повече роли в компанията.

Преминаването през различни позиции и отдели във вашата компания може да ви даде различна перспектива, която да ви е от полза по-късно. Ще придобиете практически опит , за да разберете как работи всяко малко колелце и болтче от цялото. Както и какво е необходимо за изпълнението на отделните роли. Такъв опит може също да ви провокира да се запитате как работата може да бъде свършена по-добре или как да подобрите нещата за служителите на тази конкретна позиция.

Играйте умно с данни.

Грамотността по отношение на данни и вземането на решения, основани на данни, се превърнаха в ключови лидерски умения в дигиталната ера. Данните позволяват на лидерите да държат пръста си на пулса и да разбират по-добре своите служители, клиенти и аудитория. Инициирането на редовни сесии, инициативи и кампании за обратна връзка или искането на мнение е идеалният начин да развиете разбиране спрямо вашия екип и аудитория и да подплатите собствената си роля на лидер.

Бъдете добър слушател.

Слушането е основно лидерско умение, когато става въпрос за вдъхновяване и мотивация на екипи за постигане на конкретни резултати. Добрите слушатели изграждат по-добри отношения и по-здрави връзки с хората. Стремете се да развиете ефективни умения за слушане. Да фокусирате цялото си внимание върху другите, да отчитате различни аспекти на комуникацията като език на тялото, интонация. В онлайн среда тази задача е по-трудна, но не и невъзможна.

Приемайте подкрепа.

Често лидерът е възприеман като стълб на организацията или като супер герой. Лидерът обаче е също човек и може да допуска грешки. Но тук водещото е, че той е бил готов да рискува и да се постави в съответната ситуация. Следователно приемането на насърчение и подкрепа от колегите не е признак на слабост. Това показва и че лидерът е смел, скромен, разбиран и ценен от екипа си, когато опитва нещо ново или прави грешки.

Отворете себе си за новото и различното.

Преживяването на нови неща променя възприятията. Отварянето към нови преживявания, ситуации, технологии, култури, процеси, информация, хора ще ви помогне да ръководите различен тип хора в множество ситуации, като си служите с иновативни подходи.

Фото източник: Photo by fauxels from Pexels