Resources

Елеонора Генчева: Нашата задача е да запалим тази искра у хората

Като член на екипа на консултантска компания в областта на човешки ресурси, Елеонора е научила колко е важно да има нещо вътре в теб, което постоянно да те ръчка да се учиш и развиваш.

Елеонора Генчева е Старши консултант подбор в HR Consulting Partners. Дните й са динамични, изпълнени с много срещи в търсене на „идеалния“ кандидат. Какви умения и качества са нужни, за да сме конкурентоспособни днес, и какво е бъдещето на човешките ресурси, ни споделя Ели, освен това повдига още малко завесата към dream team-a на HRCP.

Ели, защо избра да се развиваш в областта на човешките ресурси?

Винаги съм усещала, че това е моето поприще, много хора дори са ми казвали, че трябва да се насоча към човешките ресурси, много по-рано. Умея да изслушвам хората, комуникацията също ми е една от силните черти, може би и затова реших да се насоча към тази сфера и не съжалявам. Искрено ми доставя удоволствие да виждам радостта у хората, когато намерят своето ново предизвикателство и когато знам, че до някаква степен аз съм спомогнала това да се случи.

Ти си Старши консултант подбор в HR Consulting Partners. Как минава един твой ден? Кои са най-големите предизвикателства? Кое те мотивира в работата ти?

Работейки в консултантска компания в сферата на човешки ресурси, често дните ми в HR Consulting Partners са доста динамични и всеки ден е различен от предходния. Обикновено денят ми е изпълнен с много срещи, интервюта, комуникация с клиенти. Най-големите предизвикателства са да намериш „идеалния“ кандидат, който би се вписал и отговаря на всички изисквания. Пазарът на труда през последните години доста се измени, все повече ни се налага да търсим проактивно хората, вместо те да кандидатстват по обявена позиция. А когато човек не е активно търсещ работа, нашата задача е да успеем да запалим тази искра. Мотивира ме успехът и добре свършената работа.

Какви умения трябва да притежаваме днес, за да сме адекватни спрямо новите изисквания и тенденции на пазара на труда?

Много е важна адаптивността, да си отворен към новите предизвикателства, мотивацията и нещо вътрешно постоянно да те ръчка да се учиш и развиваш.

Какво търсят компаниите в бъдещите си служители? И какво търсят кандидатите в бъдещия си работодател?

Все повече компаниите се насочват към личните качества, тези, които биха се вписали най-добре в техния екип, много е индивидуално. Но със сигурност работната етика и култура, атмосферата на работа, както и добро ниво на комуникация винаги са на мода.

Защо работодателите да изберат HR Consulting Partners за свой партньор?

Като консултант в сферата на човешки ресурси, ние сме много гъвкави, защото работим с желание и сърце и винаги се стремим да намерим решение за нашите клиенти. Стараем се да обгрижваме както нашите партньори, така и кандидатите за работа, защото процесът е двустранен.

Екипът на HR Consulting Partners e съставен само от жени. Какво ти носи това? Кое ви прави dream team? 

Носи ми заряд, много хубава женска енергия, много разбиране. Ние сме dream team, защото работим заедно във всичко и знаем, че винаги може да разчитаме една на друга.

Три неща, които според теб чертаят бъдещето на човешките ресурси?

Иновативни подходи, креативност и дигитализация – според мен това е бъдещето и силно се надявам все повече да вървим в тази посока особено откъм дигитализация на процеси и администрация.