успешните жени- hrcp.bg

Resources

7 неща, които успешните жени имат в CV-то си

Въпреки че автобиографиите не са универсални, оказва се, че има универсални елементи, които всички успешни жени имат в своите автобиографии.

Независимо дали искате да актуализирате настоящата си автобиография, да разширите търсенето на работа, да направите голяма кариерна промяна, попаднали сте на правилното място. С тези насоки можете да подобрите автобиографията си и да намерите мечтаната работа.

Имат изчистен дизайн

Успешните жени знаят как да създадат чиста автобиография, която да покаже на работодателите, че са силен конкурент за 30 секунди или по-малко. Успешните жени ще направят това, като поддържат автобиографията си чиста, модерна и лесна за четене. Техният правопис и граматика ще са безупречни. Ще са включили булети, удебелен или подчертан текст. Всичко обаче ще е семпло, защото в крайна сметка те не трябва да отвличат вниманието от работата си с прекалено украсен темплейт – работата им говори сама за себе си.

Имат история

Всеки може да изброи общи работни задължения в автобиографията си, но не това се иска от нас. Успешните жени ще бъдат конкретни и ще покажат на потенциалните работодатели различната стойност, която са предоставили в свои минали роли, като използват подходящи показатели и подчертават избрани постижения. Това не само помага да се разкаже историята на тяхната кариера, но също така показва как са способни да допринесат за успеха, своя собствен и този на екипа и на компанията, в новата си роля. Например вместо да кажете, че сте оптимизирали процеси, опишете конкретен процес и степента на ефективност, която сте създали.

Имат това, което е необходимо за ролята

Всяка работа е дори и с малко, но винаги различна по отношение на уменията, които трябва да повишите или понижите. Много е трудно да се направи универсална автобиография. Това е причината успешните жени да поддържат темплейт „черупка“, който след това могат да приспособят, за да отговаря на ролята, за която кандидатстват. Някои работни позиции може да изискват да разчитате на своя маркетингов опит или опит в печалбите и загубите. Други може да се интересуват повече от лидерски умения или умения за изграждане на партньорство. Струва си да отделите време, за да сте сигурни, че автобиографията ви говори директно.

Успешните жени ще отделят време, за да проучат кои умения и опит са необходими за работата и след това ще ги включат в някаква длъжност в своята автобиография. По същия начин те също ще препрочетат длъжностните характеристики в своята област, за да потвърдят, че автобиографията им съответства и предоставя примери за поне 80% от стандартните изисквания.

Имат лични интереси

Противно на общоприетото мнение, успешните жени не са само „работа, работа и работа“. Всъщност те са постигнали невероятен баланс между работа и личен живот. Ето защо те ще поставят раздел „лични интереси“ в долната част на автобиографиите си след образование и трудов стаж – нещо, което мениджърите по наемане харесват. Човек с интересен живот вероятно би внесъл важни външни перспективи в офиса. Такъв човек е и по-малко вероятно да страда от бърнаут.

Имат личен бранд

В допълнение към блясъка на секцията им за трудова история и умения, успешните жени ще се откроят и чрез включването на личния си бранд в тяхното резюме. Те ще поставят това в горната част на автобиографията си (executive summary), под информацията за контакт. Позиционирането по този начин ще остави трайно впечатление и наистина ще разграничи автобиографията от останалите в купчината. Жените, които процъфтяват, няма просто да копират някое изявление и да го напишат в автобиографията си. Вместо това ще отделят време да помислят кои са в основата си, независимо дали са любезни, новатор, творец и т.н. Те също така биха могли да попитат своите приятели, семейство и колеги за чертите и ценностите, които ги правят специални, и ще използват обратната им връзка, за да създадат невероятно изявление за себе си.

Имат правилния език

Успешните жени знаят как да говорят, и те ще демонстрират това, като използват правилния език в своите автобиографии. Те не само ще включват ключови думи от описанието на длъжността, но и ще използват глаголи за действие. По същия начин те ще бъдат откровени и честни за всякакви пропуски в трудовата им история и за какво са използвали това свободно време.

Успешните жени знаят какво е тенденция във всички индустрии и ще използват това знание в своя полза. И в момента не е тайна, че машинното обучение и генеративният AI са на мода. Ето защо тези жени се запознават с основите и експериментират с неща като ChatGPT, за да разберат как работят и как могат да бъдат приложени към тяхната работа или към индустрията, в която работят.

Имат автентичност

Преди всичко успешните жени са 100% автентични в своите автобиографии. Те знаят как да изтъкнат силните си страни, без да звучат прекалено претенциозно, като изтъкват своите умения, постижения и опит. И този тон улеснява мениджърите по наемане да се доверят и на свой ред да ги наемат. С тези жени получавате това, което виждате.

Успешните жени изглежда намират работа лесно и по-често от други, защото притежават това, което са. Те не се извиняват за успеха си и със сигурност не се опитват да го омаловажат, за да се погрижат за нечие крехко его. Останете верни на себе си и следвайте съветите по-горе и за нула време ще намерите работата, която искате, благодарение на вашата изключителна автобиография.

Източник на снимките: freepik.com