Елеонора Генчева: Нашата задача е да запалим тази искра у хората

Елеонора Генчева е Senior Recruitment Consultant в HR Consulting Partners. От опита си в сферата на човешките ресурси е научила колко е важно да има нещо вътре в теб, което постоянно да те ръчка да се учиш и развиваш. Дните й са динамични, изпълнени с много срещи в търсене на „идеалния“ кандидат. Какви умения и качества са нужни, за да сме конкурентоспособни днес, и какво е бъдещето на HR, ни споделя Ели, освен това повдига още малко завесата към dream team-a на HRCP.

Ели, защо избра да се развиваш в сферата на Човешките ресурси?

Винаги съм усещала, че това е моето поприще, много хора дори са ми казвали, че трябва да се насоча към човешките ресурси, много по-рано. Умея да изслушвам хората, комуникацията също ми е една от силните черти, може би и затова реших да се насоча към тази сфера и не съжалявам. Искрено ми доставя удоволствие да виждам радостта у хората, когато намерят своето ново предизвикателство и когато знам, че до някаква степен аз съм спомогнала това да се случи.

Ти си Senior Recruitment Consultant в HRCP. Как минава един твой ден? Кои са най-големите предизвикателства? Кое те мотивира в работата ти?

Често дните в HRCP са доста динамични и всеки ден е различен от предходния. Обикновено денят ми е изпълнен с много срещи, интервюта, комуникация с клиенти. Най-големите предизвикателства са да намериш „идеалния“ кандидат, който би се вписал и отговаря на всички изисквания. Пазарът на труда през последните години доста се измени, все повече ни се налага да търсим проактивно хората, вместо те да кандидатстват по обявена позиция. А когато човек не е активно търсещ работа, нашата задача е да успеем да запалим тази искра. Мотивира ме успехът и добре свършената работа.

Какви умения трябва да притежаваме днес, за да сме адекватни спрямо новите изисквания и тенденции на пазара на труда?

Много е важна адаптивността, да си отворен към новите предизвикателства, мотивацията и нещо  вътрешно постоянно да те ръчка да се учиш и развиваш.

Какво търсят компаниите в бъдещите си служители? И какво търсят кандидатите в бъдещия си работодател?

Все повече компаниите се насочват към личните качества, тези, които биха се вписали най-добре в техния екип, много е индивидуално. Но със сигурност работната етика и култура, както и добро ниво на комуникация винаги са на мода.


Защо работодателите да изберат HRCP за свой партньор?

Защото сме много гъвкави, защото работим с желание и сърце и винаги се стремим да намерим решение за нашите клиенти. Стараем се да обгрижваме както нашите партньори, така и кандидатите за работа, защото процесът е двустранен.

Екипът на HRCP e съставен само от жени. Какво ти носи това? Кое ви прави dream team? J

Носи ми заряд, много хубава женска енергия, много разбиране. Ние сме dream team, защото работим заедно във всичко и знаем, че винаги може да разчитаме една на друга.

Три неща, които според теб чертаят бъдещето на HR?

Иновативни подходи, креативност и дигитализация – според мен това е бъдещето и силно се надявам все повече да вървим в тази посока особено откъм дигитализация на процеси и администрация.