Цвети Александрова: Успехът идва, когато правиш нещо с желание

Цвети е здраво стъпила на земята, още един супергерой в dream team-a на HRCP. Тя притежава доста сериозен опит в областта на HR, притежава и поглед върху цялата картина. Казва, че цифрите никога не лъжат, и затова ги харесва. Огромната отговорност, купищата задачи, казуси и крайни срокове не я плашат, напротив – те са гориво в нейния двигател. Срещаме ви с Цветана Александрова, главно действащо лице в HRCP Services (Payroll и HR Admin услуги).


Цвети, от колко години работиш и се развиваш в сферата на човешките ресурси?

В края на февруари тази година станаха точно 20 години, звучи малко плашещо. J


Кога срещна по пътя си Йоана и Златина? Партньори сте. На какво те учи това партньорство?

За пръв път професионалните ни пътища се срещнаха преди 10 години. Всяко партньорство, независимо дали бизнес или лично, учи на търпение, но на мен това партньорство ми дава сигурност, чувството, че сме заедно и че винаги има на кого да разчиташ.


Payroll и HR admin услуги. Накратко, с това се занимаваш в HRCP Services, но би ли разказала в детайли? Върху кои конкретни услуги и добри практики е фокусът?

Ако започна да разказвам в детайли, интервюто ще стане дълго и скучно. За някои хора тази част от HR-а е доста досадна, голяма бумащина, затова често пъти я оставят „за после“. Други изпитват страх от цифри, а скоро ми се случи да ме питат „Как може да носиш толкова голяма отговорност и да калкулираш и плащаш заплати на толкова хора?“.

За мен това е доста интересна и непрекъснато променяща се област. Това е свързващото звено между HR-а и счетоводството.

Накратко, моята дейност обхваща процеса „from hire to retire“. Изготвяне на всички необходими документи по назначаване или прекратяване на едно трудово или извънтрудово правоотношение, калкулиране на възнагражденията, комуникация с държавни институции, изготвяне на различни справки и файлове във връзка с рипортинга към клиента.

Казусите са постоянни, особено като се работи с хора и става въпрос за личните финанси. Услугите, върху които сме се фокусирали, са цялостно административно обслужване на клиента, включително посещения на място, подписване на договори с новопостъпващи служители, оформяне на документите и присъствие при самото прекратяване на трудовия договор. Документално обслужване и водене на архиви и трудовите досиета, както и разработване съвместно с клиента на цялата необходима документация по повод вътрешните правилници и процедури.

Относно payroll услугите нещата са доста разнообразни, в зависимост от приетите вътрешни процедури и пакети за възнаграждения и допълнителни придобивки, начина на изчисляване и отчитане на работното време. Разбира се, всичко това съобразено с изискванията на законодателството.


Ще споделиш ли кое е най-голямото предизвикателство за специалист като теб в днешния динамично променящ се свят?

Според мен COVID-19 ни накара страшно бързо да се научим и адаптираме към промените. Малко или много свикнахме, че промените не са страшни, че сме били готови за тях, но ни е липсвал кураж. Хората станаха доста мобилни, може да се работи отвсякъде по света, трябва законодателството да е доста по-гъвкаво в това отношение – както трудовото, така и данъчното. Все още има ограничения и административни процедури, които водят до забавяне и отказ на служители или работодатели „да се занимават“. Много неща са направени в тази насока, но има още накъде да се работи.

Другото е електронното управление и дигитализация на HR Admin, не говоря само за услугите към държавните институции, но и все повече работодатели се обръщат към електронни досиета, подписване на документи и договори от разстояние с електронен подпис. Но това го приемам не точно като предизвикателство, а като нещо вълнуващо, което е крайно време да се случи и да се разраства. Друга моя мечта е отпадане на трудовите книжки. Тези документи са абсолютно безсмислени и архаични, създават главоболия както на служителите, така и на работодателите. Немалко пъти съм чувала израза „Ами аз не зная къде ми е трудовата книжка, какво да правя сега?“. А процедурата за издаване на дубликат е доста дълга. Цялата информация, която се попълва в трудовите книжки, вече съществува в НАП, т.е. въпрос на време и политическа воля е този документ да остане спомен от миналото.