Вече гледаме с нови очи на коледните филми

„Сам вкъщи“

Някои офиси може да започнат да изглеждат като призрачен град по време на празничния сезон. Това е времето от годината, когато работодателите са затрупани с молби за отпуск, което, ако не се управлява правилно, може да накара двама-трима служители да тичат, обзети от паника, като малкия Кевин. Коледа може да бъде най-натовареното време от годината за много фирми, така че наличието на подходящ брой работещи служители между празниците може да се окаже от решаващо значение за вас, за вашия екип и бизнес.

„Как Гринч открадна Коледа“

Напускането на работа може да предизвика неприятни емоции. Ако служител напусне бизнеса ви при лоши условия, той може да започне поведение, подобно на това на Гринч, и да се опита например да открадне някои от най-ценните ви клиенти. Клиентите са от решаващо значение за развитието на всеки бизнес, така че загубата им от конкурент може да ви засегне. Наличието на съответната политика от самото начало е гаранция, че всичко около въпроса за кражбата на клиенти е ясно. По този начин, ако се случи най-лошото, ще имате юридическо доказателство, че вашият бивш служител е нарушил договора си и е действал некоректно.

„Дядо Коледа“

Когато продавачът на играчки Скот Калвин по невнимание причинява смъртта на Дядо Коледа, се оказва принуден сам да поеме ролята. И въпреки подходящия си опит той не е напълно готов за отговорността, която идва с новата му работа. Това акцентира върху важността на ефективното планиране на приемствеността и служи като напомняне към работодателите да гарантират, че ако някой служител напусне, те са в състояние веднага да намерят човек. От решаващо значение е да имате открити разговори за бъдещето на вашия бизнес, за да можете да определите кой е най-подходящ за лидерски роли.

„Наистина любов“

Според статистиката около един на всеки десет души намира любовта на работа. Но размиването на границите между романтика и професионализъм понякога може да ви постави в трудна ситуация. Аферата на Хари с неговата асистентка Миа е пълна с усложнения в областта на човешките ресурси. Като управляващ директор на компания, Хари трябва да направи нещо по въпроса, вместо да го омаловажава. Но той не е единственият, който прекрачва границите на приемливото, когато става дума за взаимоотношения на работното място. Имаме и министър-председател (Хю Грант), който се влюбва в своята асистентка. Пълният отказ да се толерират каквито и да е взаимоотношения на работното място няма как да бъде приет. Вместо това е от съществено значение да имате политика за любовни връзки на работното място, която включва и насоки за изискването за разкриване на взаимоотношенията и очертаване на това, което се случва при взаимоотношения шеф/подчинен.

„Ваканцията“

Понякога имаме нужда от промяна на гледната точка. Не ви предлагаме да отидете на ваканция и да участвате в междуконтинентална смяна на къщи като героините на Кейт Уинслет и Камерън Диас (макар че, ако можете да си го позволите, не се колебайте). Така или иначе когато се чувствате блокирани, малка почивка и промяна на перспективата може да доведе до промени в цялостния подход, а оттам и до ефективни промени в политиката, стратегията и културата на компанията ви.

 Photo credit: pexels.com,freepik.com.